Ogenj v Alpah 2015

Planinsko društvo vas vabi v soboto, 8. 8. 2015, da se nam pridružite v akciji OGENJ V ALPAH, kateremu se letos prvič pridružuje tudi naše Planinsko društvo Gozd Martuljk s pohodom na Vošco.

Akciji se bodo pridružila tudi druga društva alpske doline, Občine Kranjska Gora in sicer bomo prižgali bakle in lučke na Vošci, Slemenovi špici, Srednji Ponci, Ciprniku in morda še na katerem vrhu. Bakle oziroma lučke bodo v vsem veličastju po gorskih vrhovih zagorele ob 21. uri.

Zbor je v soboto, 8. 8. 2015 ob 19.30 uri pri penzionu Špik v Gozdu Martuljku. Z osebnimi avtomobili se bomo peljali do Jureževe planine, nato pa se peš odpravili proti vrhu.

Oprema:

  • čelna lučka ali svetilka,
  • hrana in pijača iz nahrbtnika,
  • obleka primerna vremenu,
  • pohodna obutev,
  • pohodne palice.


S simbolnim prižigom ognja vsako leto, drugo soboto v avgustu, poteka akcija OGENJ V ALPAH, s katero predvsem okoljevarstvene organizacije opozarjajo na skrb za naravno in kulturno dediščino v alpskih regijah ter pozivajo k ohranjanju in varovanju ekosistemov na teh območjih. Akcija poteka v organizaciji http://www.feuerindenalpen.com/ od leta 1986, od leta 2004 naprej pa je ogenj na simbolični način vsako leto zagorel tudi po slovenskih vrhovih.

V preteklosti je ogenj služil kot opozorilo v primeru grozeče nevarnosti. Ogenj v Alpah pa predstavlja simbol za ohranitev naravne in kulturne dediščine alpskih območij ter za ohranitev alpskih ekosistemov. Ta akcija je namenjena prebujanju posameznikov in širše skupnosti za krepitev moči odločanja in prevzema odgovornosti za dejanja. Potrebno je spoznanje, da je narava dediščina s katero je potrebno skrbno gospodariti, skladno z naravnimi zakoni.

Kresovi, bakle in lučke niso le opozorilo na probleme in zahteva za njihovo reševanje. So tudi odraz volje in moči, da se aktivno vključimo v njihovo reševanje.

Vljudno vabljeni.


Cipra


Aktualno

Pridružite se nam pri ustvarjanju lepih utrinkov iz narave. Več...

Pravila Planinskega društva Gozd Martuljk. Več...

Namenite del dohodnine dobri stvari. Več...

Koledar

<< September >>
Po To Sr Če Pe So Ne
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Vreme