Martinovanje

Planinsko društvo Gozd Martuljk vabi na izlet v znano neznano Martinovanje na Primorskem v soboto, 10.11.2011.

Slovensko Primorje nudi veliko možnosti za prijeten izlet. Šavrinski hribi in slemena se na eno stran ozirajo v sinji Jadran, na drugo v kamniti Kraški rob. Šavrinke so bila dekleta in žene iz Slovenske Istre. Zaradi velike revščine in gospodarske krize so hodile v Trst prodajat kmečke izdelke, glaven zaslužek so izmed teh izdelkov prinesla jajca, zato jih imenujemo tudi jajčarice. Delovale so ob koncu 19. stoletja pa do zaključka druge svetovne vojne, nekatere tudi dlje.

Martinovanje na Primorskem Martinovanje na Primorskem

Odhod avtobusa ob 7. uri iz Gozda Martuljka, vožnja do Strunjana, kjer se bo odvijal “Praznik kakijev”. Prireditev, bo spremljal bogat kulturno-zabavni program. Dogajanje s kulinarično razstavo dobrot iz kakija, strokovnimi predavanji, tržnico, na kateri bo mogoče ta zdrav in okusen sadež tudi poskusiti in kupiti, bo dopolnjevala razstava literarnih in likovnih izdelkov. Pot nas bo naprej vodila v vasico Krkavče, kjer se bomo ustavili v 'živem muzeju' – v Hiši Vrešje. Sprejela nas bo lastnica, oblečena v tradicionalno istrsko nošo, postregli nam bodo z istrsko supo - to je domač kruh, pečen na ognjišču, ki se ga namoči v refošk in oljčno olje. Obisk čudovito obnovljene enonadstropne kamnite hiše nas v trenutku popelje v preteklost. Sprehodili se bomo skozi vas in se ustavili pri cerkvi Sv. Mihaela, ki stoji na živi skali. Sledi vožnja v Piran, v preteklosti mesto ribičev, solinarjev, mornarjev in ladjedelcev. Danes je mesto zaščiteno kot kulturno-zgodovinski spomenik najvišje kategorije. Ogledali si bomo Tartinijev trg, občinsko palačo, Benečanko, Cerkev sv. Petra, Marije Snežne in še Sv. Jurija. Po ogledu prosto za sprehod ali kavico. Vožnja do Kopra in ogled vinske kleti Vina Koper. Nato pa v Kopru še “Martinova večerja” z glasbo.

Cena: 30 € na osebo, nečlani 35 €

Cena vključuje vse zunanje oglede po programu, ogled istrske hiše z istrsko supo, obisk vinske kleti Vina Koper, Martinovo večerjo z glasbo, vodenje in organizacijo izleta.

Prijave do četrtka, 08.11.2012:

Vabljeni v deželo refoška in prijaznih, gostoljubnih Istranov.