Jasna

Ko se za pohajanje po naši lepi deželi začne najlepši čas leta, se je med nas prikradel virus COVID 19. Novice o njegovi širitvi  so postajale vse glasnejše, vedno pogosteje smo jim prisluhnili, morali smo ga sprejeti in se navaditi bivanja ob njem.

Spremenili smo način življenja in se predvsem osamili. A se kljub temu nismo predali. Sami smo se odpravili v naravo, morda nam je ta osama tudi malo koristila, da smo se poglobili vase in upočasnili tempo življenja. Vendar pa ostajamo družabna bitja. Ko so se začele razmere umirjati, smo se tudi mi odločili nadaljevati z našimi aktivnostmi. Sicer malo drugače, pa še vedno v duhu ohranjanja narave in njenih vrednot. In seveda ob spoštovanju priporočil stroke in naše krovne organizacije PZS.

Ob preklicu epidemije smo organizirali prvi pohod. Podali smo se v domače loge in se iz Gozda Martuljka čez Tofov graben odpravili do jezera Jasna.

Zbrali smo se pri »žičnici« v Gozdu Martuljku. Po gozdni cesti smo jo mahnili v breg in upoštevali smo priporočila, tako smo ščitili sebe in ostale pohodnike. Uživali smo v čudovitem dnevu na domačih poteh.

Makadamska cesta nas je pripeljala do razpotja, kjer se levo usmeri cesta do planine Jasenje, mi pa smo sledili cesti naravnost, do njenega konca, ko se zoži v prijetno stezico. Kmalu se začne spuščati globoko v Tofov graben. Lepo je urejena, tudi z leseno ograjo. Vendar kljub temu ni odveč varen in zanesljiv korak, ki nas hitro pripelje v samo hudourniško strugo.
Tofov graben, slikovita struga s skalnimi bloki in majhnimi tolmuni, se imenuje po domačiji v Logu. Teče blizu domačije in se izliva v Savo Dolinko. Ko prečimo graben se ozka steza strmo dvigne in ponovno doseže gozdno cesto, ki nas pripelje do jezera Jasna.

Posladkamo se z rabarbarino pito in uživamo ob pogledih na okoliške gore in jezero. Ob jezeru si privoščimo še dobro kavico in klepet, ki smo ga vsi že kar malo pogrešali.

Vračamo se po desnem bregu Pišnice, po ozki stezici stisnjeni med reko in strm breg, kjer lahko opazujemo raznoliko gorsko cvetje. Mimo hotela Korona (zanimivo ime) prispemo do kolesarske poti, ki nas pripelje do našega izhodišča v Gozdu Martuljku.

Jasna Jasna Jasna
Jasna Jasna Jasna
Jasna Jasna  

Aktualno

Pridružite se nam pri ustvarjanju lepih utrinkov iz narave. Več...

Pravila Planinskega društva Gozd Martuljk. Več...

Namenite del dohodnine dobri stvari. Več...

Koledar

<< December >>
Po To Sr Če Pe So Ne
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Vreme