Ogenj v Alpah - Ohranimo jih v vsej njihovi veličini

Organizacija za varstvo Alp CIPRA, je začela akcijo ozaveščanja vseh držav alpskega loka o varovanju naše naravne dediščine. Simbolni prižig ognja je predvsem opozorilo na približujoče nevarnosti, ki posegajo v naravo, tudi v alpski svet. Tokratna rdeča nit dogajanja je bilo vodno ravnovesje v času podnebnih sprememb.

Naše društvo se je akciji prvič pridružilo leta 2015 s pohodom na Vošco. Tudi letos smo se drugo soboto v mesecu avgustu zbrali pri bivši vojaški karavli v Srednjem vrhu. Vodenje je prevzela Špela in kaj hitro smo se podali na pot po makadamski cesti, kjer nas je ves čas spremljalo vroče sonce. In ko smo se začeli vzpenjati po travniku smo bili že krepko ogreti.

Na gozdni stezi, ki peljala ob grapi Smeča, je sonce sicer izgubljalo svojo moč, nas je pa zato strmina še naprej ogrevala. Ker pa smo planinci vztrajni, smo kar brez počitka nadaljevali vse do Jureževe planine. Tu se nam je pridružila še manjša skupinica in že smo zagrizli v novo strmino vse do travnatih pobočij.

Pred nami se je dvigal vrh travnate Vošce. V počasnem tempu smo prečili travnike in se predajali razgledom na dolino v večernem mraku in na vrhove nad njo, ki so jih še objemali zadnji sončni žarki. In ko so poslednji utonili za obzorjem, smo dosegli vrh.

Če smo prej komaj čakali da sonce zaide, smo si ga na vrhu spet zaželeli. Ker je tu gor pihal mrzel veter. Poiskali smo si vsak svoje majhno zavetje in pomalicali. Tisti »ta pravi planinci« so iz nahrbtnika potegnili kape in rokavice. Se zdi malo čudno sredi avgusta, toda vreme je v hribih vedno nepredvidljivo.

Medtem ko smo čakali na prižig lučk, smo se predajali razgledom, ki nas tudi letos niso razočarali. Rada bi jih opisala, pa ne najdem pravih besed. Tista neopisljiva čarobnost, ki jo zazna oko, se v besedi porazgubi. Barve, ki jih želim ujeti v objektiv, se za zaslonom. In vedno bolj se zaveš, da je naravo treba doživeti, ko se nam razodeva v svojih najlepših oblikah.
Potem opazimo lučke na sosednjih vrhovih in tudi sami jih prižigamo. Kar nekaj veličastnega se dogaja v nas, ko se zavedamo, da s svojim dejanjem pošiljamo v svet sporočilo o našem  zavedanju narave in sobivanja z njo.

Že v trdi temi se podamo v dolino. Sestopamo tiho, vsak s svojimi mislimi. In zadovoljni da smo bili del akcije Ogenj v Alpah.

Ogenj v Alpah Ogenj v Alpah Ogenj v Alpah
Ogenj v Alpah Ogenj v Alpah Ogenj v Alpah
Ogenj v Alpah Ogenj v Alpah Ogenj v Alpah