Gubno - vrh nenavadnega imena

Gubno, manj znani vrh nenavadnega imena v Karavankah se nahaja med Kepo in Dovško babo. Razgledni vrh, z zavidljivo višino »nekaj čez dvatisoč«, nudi poglede na Julijske Alpe in na Dravsko dolino, spogleduje se z veličastno Kepo in nam odpira poglede na vrhove v Karavankah.

Tokrat smo ga izbrali za svoj cilj. Z avti smo se odpeljali do Erjavčevega rovta nad Dovjem in se kar hitro zagrizli v strm z gozdom poraščen breg. Že dobro ogreti smo prispeli do lovske koče v planini Brvog, kjer smo se zagledali naš vrh v vsej njegovi veličini.

Prav veliko časa za počitek si nismo vzeli, saj je bil pred nami še kar lep kos poti. Ko zapustimo območje nizkega grmičevja se podamo po strmih travnatih pobočjih do razcepa, od koder nas dobro uhojeno brezpotje po grebenu pripelje na vrh.

Naklonjeno nam je bilo tudi vreme in poleg dobre malice smo se naužili tudi razgledov. Pogled nam je vedno pogosteje počival na mogočni sosednji Kepi. Ni bilo potrebnih prav veliko besed. Namesto nazaj v dolino, smo se odločili da se povzpnemo tudi na Kepo. Volja in želja sta bili veliki, pripravljeni smo se bili spoprijeti tudi s skalo, klini in zajlo. In uspelo nam je. Dosegli smo vrh.

Z besedo je težko opisati naše zadovoljstvo. S sliko ne moreš zajeti vse veličine neskončnega obzorja ki te obkroža. Vse pa lahko ohraniš v spominu, ki ostane za vedno.

In še zanimivost. Kljub nenavadnemu imenu imamo v našem koncu še en vrh z imenom Gubno. V Julijskih Alpah, z izhodiščem v Krnici ali v Vratih.

Aktualno

Pridružite se nam pri ustvarjanju lepih utrinkov iz narave. Več...

Pravila Planinskega društva Gozd Martuljk. Več...

Namenite del dohodnine dobri stvari. Več...

Koledar

<< December >>
Po To Sr Če Pe So Ne
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Vreme