• Rastline ne smemo izkopavati ali trgati
   
 • V naravi, kjer so doma so vedno najlepši...
   
 • ...In to lepoto opazijo tudi naši otroci
   

 •  

 •  

 •  

 •  
 • Lepi čeveljc - največja orhideja pri nas
   
 • Njegovo latinsko ime je Cypripedium calceolus
   
 • Mnogi ga imenujejo tudi Marijini šolnčki
   
 • Raste v senčnatih bukovih gozdovih, na apnenčastih tleh
   
 • V nižinah zacveti v maju, višje tudi v juliju
   
 • Zraste od 15 do 50 cm visoko
   
 • Leta 1922 je bil zavarovan med prvimi ogroženimi rastlinami
   
 • Uvrščen je tudi v Naturo 2000
   

Občni zbor

Sedem desetletij,
enkratnih planinskih doživetij,
društvo Gozd Martuljk praznuje.
Energije mu še naprej želimo,
med Julijci in Karavankami se z njim veselimo.

(Mira Smolej)

Ko se leto zaključi pripravijo društva pregled dogajanj iz preteklega leta in si zastavijo nove naloge in cilje za naslednje leto. Tako smo se ob tej priložnosti zbrali številni člani Planinskega društva Gozd Martuljk in povabljeni gostje na občnem zboru v dvorani gasilskega doma v Gozdu Martuljku.

Pred uradnim začetkom je Mitja Peternel, avtor vodnika Najlepši turni smuki avstrijske Koroške, predstavil v sliki in besedi turno smučanje, športno dejavnost ki postaja vse bolj priljubljen šport tudi med planinci, saj združuje zimsko gorništvo in smučanje po neskončnih snežnih pobočjih.

Nato je predsednica društva Oti Mertelj v uvodnem nagovoru pozdravila navzoče člane društva in goste. Po izvolitvi organov občnega zbora je bilo največ pozornosti namenjeno poročilom o aktivnostih in delu društva v preteklem letu in planom za tekoče leto.

Predsednica društva je predstavila delo in aktivnosti društva, ki je praznovalo sedemdesetletnico delovanja. V ta namen je društvo organiziralo kar nekaj izletov, med najbolj odmevnimi sta bila vsekakor zimski pohod na Vošco in vzpon na našo goro, veličastni Špik. Vsem generacijam je bil namenjen izlet z druženjem na Sv. Višarje. Vrhunec jubilejnega leta je bila slovesnost v dvorani hotela Špik s spremljajočo fotografsko razstavo in izdajo zbornika Po planinskih poteh že 70 let. Veliko število prisotnih in njihovo navdušenje je bilo priznanje vsem, ki so se trudili in prispevali, da so bili doseženi zastavljeni cilji.  

Poleg tega smo sodelovali tudi pri otvoritvi ferate Jerm'n, pridružili smo se akciji Ogenj v Alpah z nočnim pohodom na Vošco in se v okviru akcije Živi zdravo za zabavo povzpeli na Kurji vrh. Avgusta smo imeli tradicionalno mašo za ponesrečene planince v Jasenjah in leto zaključili s srečanjem starejših planincev. Med letom smo urejali planinske poti in imeli delovno akcijo v bivaku pod Špikom.

Tudi to leto imamo v planu številne izlete, markirali bomo obe poti na Špik, pri bivaku naredili novo ograjo… Ponovno bomo oživili predavanja pod skupnim imenom Modri petek in imeli Planinski večer. Naša želja je tudi pridobiti in izšolati nove vodnike in markaciste.

Blagajničarka Jožica Markelj podala finančno poročilo za leto 2019 in plan za leto 2020.

Pri dejavnostih društva sta aktivno delovala tudi Mladinski odsek z novim načelnikom Andražem Markelj in Odsek za varstvo gorske narave z načelnico Lili Smiljić.

Mladi planinci se najraje udeležujejo plezanja na umetni plezalni steni v Gozdu Martuljku, kjer je bila ob zaključku počitnic tudi prava tekma v plezanju. Zelo privlačna je tudi že tradicionalna prireditev Igrajmo se v Rutah. V letošnjem letu pa so bile ponovno uvedene Ustvarjalne delavnice za otroke. Brez plezanja in igranja tudi v tem letu ne bo šlo. Planirani sta dve ustvarjalni delavnici in izleti primerni za mlade planince.

Člani Odseka za VGN so v lanskem letu nadzirali rastišča lepega čeveljca in urejali skalnjak in gozdno učno pot. V ta namen sta bili izpeljani dve delovni akciji, skozi celo leto pa so se opravljala tudi redna vzdrževalna dela. Organiziran je bil tudi voden ogled gozdne učne poti, namenjen predvsem otrokom. Podobne aktivnosti se bodo nadaljevale tudi v tem letu. Še naprej bomo nadzirali rastišča lepega čeveljca, v sodelovanju s TNP. Ker je v odseku kar nekaj gorskih stražarjev, bomo pripravili interna izobraževanja in v izobraževanja skušali vključiti tudi mladino. V letošnjem letu bo prav tako organiziran voden ogled, na hišici pa bomo pripravili tudi tablo z gozdnimi novicami.

Tokrat smo podelili tudi zlato priznanje PZS. Za požrtvovalno in vestno delo v društvu in v skrbi za varstvo gorske narave ga je prejela Majda Papler, načelnica vodniškega odseka,  gorski stražar in ljubiteljski fotograf.

Delo društva so pohvalili tudi vsi prisotni gostje in društvu zaželeli veliko novih doživetij in uspehov, dobro medsebojno sodelovanje in veliko energije pri doseganju zastavljenih ciljev.

Občni zbor 2020 Občni zbor 2020 Občni zbor 2020
Občni zbor 2020 Občni zbor 2020 Občni zbor 2020

Aktualno

Pridružite se nam pri ustvarjanju lepih utrinkov iz narave. Več...

Pravila Planinskega društva Gozd Martuljk. Več...

Namenite del dohodnine dobri stvari. Več...

Koledar

<< Julij >>
Po To Sr Če Pe So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Vreme