Ogenj v Alpah

Mednarodna komisija za varstvo Alp (fr. Commission Internationale pour la Protection des Alpes ̶ CIPRA) je nevladna krovna organizacija ustanovljena leta 1952 in vključuje vse alpske države. V Sloveniji deluje od leta 2000. Njen slogan Živeti v Alpah spodbuja ohranjanje Alp kot naravni, kulturni in življenjski prostor.

CIPRA Slovenija vsako leto, drugi vikend v avgustu, organizira dogodek Ogenj v Alpah. Dogodku se že nekaj let pridružujejo tudi planinska društva zgornjesavske doline, s prižigom ognja na razglednih vrhovih okoliških gora.

Na vabilo smo se odzvali tudi letos in organizirali že kar tradicionalni pohod na Vošco. Zbrali smo se še ob dnevu in se z avtomobili odpeljali do Jureževe planine. Bilo nas je zavidljivo število pohodnikov, od mladih do malo manj mladih in prav kmalu smo zagrizli v strm breg. Naši vodnici Sara in Simona sta nas varno peljali skozi večerni mrak, gozd je ostal za nami, pred nami pašnik brez konca, z veličastnim pogledom na vrh Vošce, naokrog pa skrivnostna ostenja, vrhovi gora in doline med njimi.

Sonce je že zašlo za obzorje, iz doline se je prikradla tema, narava se je odpravljala k počitku. Močno smo se zavedali vseh lepot, ki so nas obdajale in vedno bolj čutili, kako zelo se moramo potruditi da ohranimo to prvobitno okolje.

Točno ob devetih so se na okoliških vrhovih začele prižigati lučke…Cipernik, Slemenova špica, Rateška Ponca…in tudi na Vošci nismo zaostajali. Visoko v zrak smo dvignili svetilke, delali svetlobne kroge in se navdušeno pozdravljali iz hriba v hrib….Veseli, da smo del tega dogajanja in da živimo v prostoru, ki nam lahko veliko ponudi, če ga bomo le znali ohraniti.

Dobre volje smo se s prižganimi lučkami odpravili proti planini, kjer smo polni vtisov sedli v naše jeklene konjičke. Lučke na Vošci in na okoliških vrhovih pa bodo še dolgo burile naše misli…

Ogenj v Alpah Ogenj v Alpah Ogenj v Alpah
Ogenj v Alpah Ogenj v Alpah Ogenj v Alpah
Ogenj v Alpah Ogenj v Alpah Ogenj v Alpah