Maša v Jasenjah

V naših planinah najdemo veliko kapelic in kar nekaj je posvečenih Mariji Snežni, ki goduje 05. avgusta. Legenda o Mariji Snežni sredi vročih avgustovskih dni  sega v Rim, v času papeža Liberija. Papež in Patricij Janez sta imela v noči med 04. in 05. avgustom leta 352 videnje, ko se je prikazala Marija in naročila, naj sezida cerkev na kraju, kjer bo mašel prihodnje jutri novo zapadli sneg. Papež se je podal na grič Eskvilin, ki je bi pokrit s snegom in vanj začrtal obris cerkve.

Najbolj znana pri nas je Kapela Marije Snežne na Kredarici. Prvo kapelo, ki je imela prostora le za duhovnika in pet ljudi, je leta 1896 zgradil župnik Jakob Aljaž iz Dovjega. Leta 1952 je bila podrta. Leta 1983 je duhovnik France Urbanija, tudi iz Dovjega, izrazil željo, da bi sezidali novo kapelo, kar se je leta 1992 tudi zgodilo. Kapela ima tudi tri bronaste zvonove.

Kapelo Marije Snežne na Krvavcu je leta 1929 blagoslovil ljubljanski škof dr. Gregorij Rožman. Kapelo je zgradil Aljažev klub iz Ljubljane, po zasnovi Jožeta Plečnika in ima tudi svoj približno 50 kg težak zvon.

Kapela Marije Snežne na Veliki planini je bila postavljena leta 1938 po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika. Ob koncu druge svetovne vojne je bila kapela požgana skupaj  z več kot sto pastirskimi bajtami na Veliki, Mali in Gojiški planin. Leta 1988 so na istem mestu postavili novo kapelo, podobno predhodnici, a z manjšim zvonikom.

V objemu Martuljških gora, stoji Kapela Marije Snežne na planini Jasenje, znana tudi pod imenom Finžgarjeva kapela. Leta 1924 so bogoslovci ljubljanske nadškofije postavili najprej brunarico, nato pa so leta 1926 postavili še kapelo. Ker je bila med vojno brunarica požgana, so jo po koncu vojne na pobudo pisatelja in duhovnika Frana Saleškega Finžgarja, ki je pogosto obiskoval planino, ponovno postavili. Tako se je maševanje in počitnikovanje še naprej ohranjalo.

Leta 2007 so planinci Planinskega društva Gozd Martuljk postavili spomenik ponesrečenim planincem, vsem ponesrečenim v Martuljkovi skupini in domačinom, ki jih gore niso spustile iz svojega objema. Že v tem času in tudi še danes je skrbnik kapele dr. Janez Grilj, tudi navdušen planinec in član našega društva. V nedeljo, 12. avgusta je bila kot že vrsto let doslej tudi maša za ponesrečene planince. V kapeli je postavljena tudi nova podoba Marije Snežne, ki je delo akademskega slikarja Tomaža Perka in je bila blagoslovljena v nedeljo 05. avgusta.

Kapela je majhna, vendar med domačini zelo priljubljena. Radi se vračajo tudi drugi obiskovalci, v času Velikega šmarna pa si marsikdo rad ogleda kapelo, ki je samo v tem času leta odprta.

Maša v Jasenjah Maša v Jasenjah Maša v Jasenjah
Maša v Jasenjah   

Aktualno

Pridružite se nam pri ustvarjanju lepih utrinkov iz narave. Več...

Pravila Planinskega društva Gozd Martuljk. Več...

Namenite del dohodnine dobri stvari. Več...

Koledar

<< December >>
Po To Sr Če Pe So Ne
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Vreme