Delovna akcija

Delovno akcijo, ki je bila kot vsako leto predvidena na praznik, dan državnosti, smo preskočili, ker je bil bivak takrat zaseden. Potem smo skozi poletje vestno hodili v krnico Pod Srcem in pričakovali velik obisk planincev. Pogledovali smo v vpisno knjigo, ki se je letos na žalost počasi polnila.

Ampak red je red. Akcija mora biti, bivak mora biti prijeten za planince in alpiniste, ki se zatečejo v njegovo zavetje. Med letom seveda za to poskrbi oskrbnica Mihaela, ki redno menja rjuhe, pometa in pomiva, preveri vodo v cisterni in v bližnje stranišče natrosi apno (brez tega pa res ne gre).

Postoriti pa je potrebno še vse kaj drugega. Tako je bilo odločeno, da bo delovna akcija v petek, 17.08.2018. Mihaela pripravi seznam in brž v trgovino po vse potrebno – metla, smetišnica, vžigalnik, krpe za pomivanje posode, vedro, sirkova krtača... Seveda tudi brez malice za pridne delavce ne bo šlo, za pijačo pa bo moral poskrbeti vsak sam.

Štiri krepke mladenke se na bivak odpravimo že v zgodnjih jutranjih urah. Robo si razdelimo v nahrbtnike, Jožica nas je zapeljala do parkirišča, potem pa pot pod noge. Kar dobro oprtane se zdimo kot šerpe. Dobro razpoložene pridemo do studenca, kjer napolnimo plastenke s pitno vodo. Še bolj obtežene kar hitro napredujemo in že smo pred bivakom.

Takoj začnemo z delom. Vse kar se da prijeti nesemo iz bivaka, da se prezrači, poklofa, strepe, pomije... Medtem se nam pridruži še Dušan in na pomoč je moral priti tudi Tone, ker voda iz cisterne ni hotela priteči. Pa se je nazadnje vse lepo izteklo. Tla so poribana, pogradi poravnani, posoda pomita... Vse smo postorili, bivak je spet kot iz škatlice.

In na koncu najlepše delo. Spravili smo se k malici. Klobase so bile kuhane, solatka pripravljena, malo ta kratkega (čaja) smo že vmes poskusili. Samo še za mizo smo sedli in se prepustili soncu in lepim razgledom.

Delovna akcija pod Špikom Delovna akcija pod Špikom Delovna akcija pod Špikom
Delovna akcija pod Špikom Delovna akcija pod Špikom Delovna akcija pod Špikom
Delovna akcija pod Špikom Delovna akcija pod Špikom Delovna akcija pod Špikom
Delovna akcija pod Špikom